Mészkő csiszolás

Mészkő csiszolás
Mészkő csiszolás
A mészkőcsiszolás a régi, elhasználódott, sérült mészkő burkolatok felújítását és az újonnan lerakott padlók felületének tökéletesen egy síkba történő megmunkálását jelenti.
A mészkő, jellegéből adódóan egy lyukacsos, pórusos anyag, melyet a legtöbb esetben tömített felülettel értékesítenek. A padló csiszolása során azonban újabb lukak kerülhetnek elő, melyeket a csiszolás első lépései közben, akár több alkalommal is újra kell tömíteni a burkolat műgyantás glettelésével.
Fontos tudni, hogy a mészkőcsiszolás nem minden típusú kőanyagon hozza meg a tükörfényt, ugyanis a magasabb agyagtartalmú kövek kevésbé csillognak. Ebből adódóan manapság gyakori kérés Ügyfeleink részéről, hogy mattcsiszolt vagy selyemfényű burkolatot készítsünk nekik. Az ilyen megmunkálás előnye, hogy a padló elhasználódása kevésbé lesz szembetűnő, azaz tartósan újszerű állapotot mutat. Ezen vitathatatlan előnye mellett pedig manapság rendkívül divatos megoldás is.
Régi, fényét vesztett burkolat csiszolásakor a műveletek végén a mészkő újra a régi lesz, gyakorlatilag szinte teljesen megújul. A folyamat során a felületi sérüléseket, karcolásokat, marásokat teljesen eltűntetjük, a kőre esetleg durván rárakódott szennyeződéseket eltávolítjuk. Fontos tudni azonban, ha a lapok foltosodtak, akkor azt a csiszolás csak részlegesen tudja eltűntetni, sőt abban az esetben, ha a folt mélyen, esetleg a kő teljes keresztmetszetén átszívódott, akkor csak a lapcsere jelenhet megoldást. Az ilyen jellegű javításokat mindig csiszolás előtt kell elvégezni, hogy az újonnan beépítésre került köveket a régivel megfelelően össze lehessen dolgozni.

Mészkő csiszolás lépései

A mészkőcsiszolás és polírozás (bizonyos esetekben!) folyamatát az eredeti olasz technológiával, olasz gyártóktól beszerzett gépekkel és szerszámokkal végezzük el. Ezek a nagy gépek (120-550 kg) a rajtuk lévő víztartályból a csiszoló kövekkel ellátott tárcsákra engedett hűtővízzel akadályozzák meg, hogy az egyébként rendkívül nagy porral járó tevékenység során a levegőbe semmi se kerüljön. Gépparkunk mérete Magyarországon egyedülálló, a kisebb helyiségek csiszolására alkalmas szerkezetek mellett megtalálhatóak az egészen nagy, akár több ezer négyzetméter méretű felület befogására is kész csiszológépek.
A mészkőcsiszolás első fázisát a durvább szemcsés csiszolókövek segítségével végezzük. Ennek a folyamatnak a keretében hozzuk létre a teljesen egybefüggő felületet. A durvázás során láthatóvá váló kisebb-nagyobb lyukakat a megfelelő árnyalatra kevert műgyantával folyamatosan tömítjük.
A következő lépésben már a finomabb kövek használatával tüntetjük el az erős nyomokat.
Végül pedig következik a mészkő polírozás, melyet egészen finom szerszámokkal végzünk, melynek eredménye a fényes mészkő padlóburkolat.
Igény szerint a fényes padlót ezt követően selyemfényűre mattítjuk vissza.
mészkő csiszolás, munkaközi fázis
mészkő csiszolás,
munkaközi fázis
mart és fényezett felület
mart és fényezett
felület
mart és fényezett felület részlet
mart és fényezett
felület részlet
mészkő burkolat polírozva
mészkő burkolat
polírozva
 

Referenciák mészkő csiszolás munkáinkból

A Filó és Társa Kft. hazánkban az elsők között kezdte el alkalmaznia az olasz módszeren alapuló mészkőcsiszolás technológiát, melyben a közel 20 éves szakmai tapasztalatnak és referenciáinak köszönhetően azóta is piacvezető.
Ha felkeltettük érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!
Budapest, Aréna Pláza - mészkő burkolat csiszolása
 
Budapest, Aréna Pláza - különböző színű kövek összecsiszolva
 
Budapest, Aréna Pláza folyosó - mészkő burkolat csiszolva
 
Budapest, Ügyvédi Kamara ügyfélszolgálat - mészkő csiszolás
 
Budapest, Ügyvédi Kamara ügyfélszolgálat - folyosó csiszolás
 
Budapest, Ügyvédi Kamara ügyfélszolgálat - polírozott mészkőburkolat
 
Budapest, Ügyvédi Kamara - mészkő padlóburkolat csiszolása
 
Budapest, Ügyvédi Kamara - csiszolt süttői mészkő
 
Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Kollégium - selyemfényű mésző
 
Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Kollégium, kápolna - mattcsiszolt mészkő
 
Budapest, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika Kollégium, kápolna - matt mészkő felület
 
Budapest, magánház - nappali padlóburkolat
 
 
 
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek
8:00-tól 16:30-ig