Márványcsiszolás

Márványcsiszolás
Márványcsiszolás
A márványcsiszolás a frissen lerakott vagy régi, elhasználódott márványburkolat felcsiszolását jelenti.
Az újonnan készülő márványburkolat esetén Ügyfeleinknek minden esetben javasolni szoktuk a padló csiszolását, ugyanis a művelet költsége a teljes keretet nem emeli jelentősen, az eredmény viszont összehasonlíthatatlan lesz.
Sok esetben halljuk kifogásként, hogy a márvány eleve polírozva érkezik, miért kell azt még egyszer, a lerakás után újracsiszolni? Nos csupán azért, mert az összecsiszolt padló teljesen egy síkot képez, a lapok széle között a fugáknál nem lesz szintbeli eltérés (fogasság) és a burkolaton járva az ember úgy érzi, mintha egy egész lapból készült volna a helyiség. Arról már nem is beszélve, hogy a műgyantás fugázásnak köszönhetően a hézagok szinte eltűnnek, így látványában is egy egészet mutat a padlónk.
Amennyiben felújítunk és nem szeretnénk a teljes kőburkolat cserét finanszírozni, ideális megoldás a márványcsiszolás. Költségében nagyjából harmadannyival lehet számolni, de nem elhanyagolható, hogy időben sokkal rövidebb, a bontással, szétvéséssel járó kellemetlenségek elhagyásával járó munkáról van szó.

Milyen problémákkal találkozunk egy elhasználódott burkolatnál?
  • mattulás: a márvány fénye elkopik, nem tükröződik
  • karcok: a használat során elkerülhetetlen, hogy a padló karcolódjon, legyenek ezek mikrokarcok, amik a mattulást is okozzák, vagy nagyobb, mélyebb karcolások, melyek pl.: egy bútor elmozdításával keletkeztek
  • foltok: a márványra rákerült, ráfolyt anyagok, vegyszerek okozta marások, foltosodások. Ez a nehezebb feladat, mert az igazán mélyre beszívódott, a kő színétől nagyon eltérő (pl.: vörösbor, kávé a fehér márványban) foltokat teljesen eltűntetni nem lehet, de jelentősen csökkenthetőek
  • kisebb felületi sérülések, csorbulások: nehezebb tárgyak leejtéséből adódó kitörések a márvány felületén javíthatóak, ha azonban az ütés nyoma1-2 mm-nél mélyebb, akkor csak a lapcsere lehet a megoldás

Márványcsiszolás lépései

A márványcsiszolás és polírozás teljes munkamenetét Olaszországból vásárolt csiszoló gépekkel végezzük. Ezek a speciális eszközök méretüknél fogva (120 – 550 kg) a piaci kínálatból a lehető legalkalmasabbak erre a feladatra. A gép forgó tengelye egy tárcsában végződik, erre tesszük fel a csiszoló köveket. A csiszolás során keletkező port és hőt a saját tartályból engedett vízzel kötjük meg. Csiszoló gépeink között megtalálhatóak a kisebb, egyfejes, kifejezetten márványpadlóra való és a nagyobb, kétfejes, univerzális felhasználású, márvány, gránit, mészkő burkolat csiszolására alkalmas gépek, mely területen Magyarországon egyedülálló kapacitással rendelkezünk.

Akár új, akár régi padlót csiszolunk a művelet minden esetben a durva csiszolással kezdődik és a polírozással fejeződik be.
A durva csiszolás, vagy „durvázás” során gyémántszerszámokkal vagy durva csiszolókövekkel marjuk a felületet teljesen egy síkra, eltűntetve a korábbi sérüléseket, fogakat. Egy művelet alkalmával általában kétszer-háromszor járjuk meg a burkolatot, miközben az eredményt folyamatosan ellenőrizzük. Az „durvázás” során keletkező iszap sűrű, tejföl állagú.
A következő fázisban jönnek a kicsit finomabb szemcséjű kövek, melyek arra hivatottak, hogy a „durvázás” erős karcait, nyomait eltűntessék a kőről. Az iszap állaga még sűrű, de minden műveletnél egyre hígabbá válik, ahogy egyre kevesebbet marunk le a padlóból.
Az utolsó részben már egészen finom köveket használunk, melyek alkalmazása már gyakorlatilag márvány polírozás. Ezeknél a műveleteknél a keletkező iszap már gyakorlatilag sima víz.

Referenciák márványcsiszolás munkáinkból

Amennyiben többet szeretne megtudni technológiánkról tekintse meg referenciáinkat vagy keressen minket elérhetőségeinken, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére! A teljesség igénye nélkül ízelítőt adunk azon munkáinkból, ahol márványcsiszolást végeztünk.
Budapest, Bank Center - márványpadló
 
Bank Center - csiszolt márvány és gránit burkolat
 
Budapest, Aquaworld élményfürdő - bejárati csarnok márványpadlója
 
Budapest, Ramada Aquaworld szálloda - lobby intarziás burkolat
 
Budapest, Művészetek Palotája - márványpadló
 
MÜPA - Verde Guatemala márványpadló csiszolva
 
Budapest, Szabadság tér irodaház - márványpadló
 
Budapest, magánház - Breccia Sarda padló
 
 
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek
8:00-tól 16:30-ig