Mészkő

Mészkő
Mészkő
A mészkő az üledékes kőzetek csoportjába tartozik. Az üledékes kőzetek lehetnek törmelékes (egy más, korábban kialakult, de szétmállott kőzetből jönnek létre), vegyi vagy biogén üledékes (oldatból válnak ki) és szerves üledékek (elhalt élőlények anyagának felhalmozódása). A mészkő a leggyakoribb vegyi/biogén eredetű üledékes kőzetváltozat.
A  mérnökgeológia szerint három csoportra osztható: tömött-, durva- és forrásvízi.
A tömött mészkövek uralkodóan finom kristályos kőzetek, melyek színe a fehértől a feketéig változik. A legszebbek között sárga, barnás, vörös és zöldes árnyalatúak is megtalálhatóak, bennük a tengeri eredetből adódóan gyakran szabad szemmel is látható ősmaradványok lehetnek. A legelterjedtebb hazai tömött mészkő „tardosi vörös” néven ismert, de népszerű volt a mára bezárt siklósi bánya, amely gyönyörű rózsaszínes és zöldes mészkövet adott.
A tömött változatnál puhább, sok esetben kézzel morzsolható és sokkal könnyebb, porózusabb a durva mészkő, melyet a XIX. században és a XX. század elején, Budapest területén (Kőbánya, Budafok, Nagytétény) felszín alatti kőfejtőkben termeltek. Mai napig a hagyományos fűrészes technológiával fejtik ezt a követ Sóskúton, mely olyan épületek anyagát adja, mint az Országház, a Mátyás-templom, a Szent István Bazilika vagy az Operaház.
Az általában krémszínű, barnássárga, változó méretű pórusokat tartalmazó forrásvízi mészkő, melyet édesvíziként vagy travertinként is emlegetnek, hazánkban a legnagyobb kiterjedésben Süttő környékén található meg. A süttői mészkőbánya itthon napjaink legnépszerűbb és egyik legjobb minőségű kövét adja, amely kül- és beltéri felhasználásra egyaránt alkalmas és rendkívül esztétikus megjelenésű.
Cégünk természetesen dolgozik süttői mészkővel, de igény szerint külföldről behozott (Jura, római travertin) fajtái is rendelhetők.

Mészkő burkolat felhasználása

A mészkő (mint üledékes kőzet) felhasználása rendkívül sokrétű. Egyes fajtái fagyállóak (nem mindegyik!), így azokból bátran készíthetünk kültéri padlóburkolatot. Bár felfényezve is gyönyörű látványt nyújt, kültéren mattcsiszolt vagy selyemfényű változatai inkább népszerűek, azok ugyanis nem veszítenek látványukból, tartósan ugyanazt a természetességet sugározzák.
Beltéri alkalmazására számtalan megoldás adódik, fényezve, mattcsiszolva, pattintott felszínnel rakhatjuk minden felületre. Egyes mészkő fajták gyönyörű, akár egészen nagyméretű fosszíliákat rejtenek, míg társaik rajzolatukkal, erőteljes mintáikkal bűvölik el a szemlélőt.

Nagytáblás mészkő burkolat készlet

Chocolate Travertine
Chocolate Travertine
Travertino Brown & Silver
Travertino Brown & Silver
Travertino Giallo Persiano
Travertino Giallo Persiano
Travertino Scabas
Travertino Scabas
Travertino Tabacco
Travertino Tabacco
Travertino Bronzo
Travertino Bronzo
Travertino Ebano
Travertino Ebano
Travertino Gribrown
Travertino Gribrown
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek
8:00-tól 16:30-ig