Mozaik burkolat

Mozaik burkolat
Mozaik burkolat
A mozaik burkolat említésekor sokaknak a manapság gyakorta használt üvegmozaik burkolat jut eszébe, amikkel a legtöbb esetben medencékben, fürdőkben találkozik az ember.
Pedig a mozaik egy sokkal régebbi, talán az egyik legősibb díszítő műfaj a kőmegmunkálás területén belül. Jelenleg ismert első alkalmazása a mezopotámiai művészetben jelenik meg az uruki Vörös templom falburkolatán, mely lelet közel 3000 éves!
A mozaik burkolat készítése folyamatosan jelen volt később is az építészet történetben, az ókori görög és római mozaikok, Bizánc, majd később, a keresztény templomok építése során Róma, Velence, Ravenna.
Ezek a burkolatok nem korlátozódtak a padlóra, gyönyörű fal és mennyezeti díszítések készültek, melyek részletessége a festményekével vetekszik. Elkészítésükben természetesen nem kizárólag tört köveket használtak, hanem különböző fémeket, színes üvegeket és egyéb anyagokat is.
Cégünk ezeket a hagyományokat követve vállalkozik mozaik burkolatok készítésére természetes kövekből.

Mozaik burkolat és helyszíni terrazzo készítése

Cégünk vállalja mozaik és helyszíni terrazzo burkolatok restaurálását, helyreállítását, igény szerint új burkolatok készítését.
Fontos, hogy ne keverjük össze a mozaik-terrazzo burkolatot a mintás terrazzo burkolattal. Az előbbi készítése során a márvány és mészkő anyagok törésével előállított szemcsékből kirakott minták köré bekevert terrazzo anyagot öntünk, majd a kötést követően a teljes felületet a helyszínen csiszoljuk. A mintás változat esetén pedig a különböző színű mintákat egymástól függetlenül öntjük a helyszínen, vagy ragasszuk le az előre legyártott darabokat. A folyamat végén itt is egy előre bekevert terrazzo masszával terítjük a teljes felületet és csiszoljuk össze. Erre kiváló példa a Budapest, Puskin utcában található Püspöki hivatal burkolatának felújítása.
régi terrazzo
régi
terrazzo
hiányzó rész pótlása
hiányzó rész
pótlása
felcsiszolt padlóburkolat
felcsiszolt
padlóburkolat
helyreállított műemléki mozaik burkolat
helyreállított műemléki
mozaik burkolat
 
A múlt század elején készült mozaik-terrazzó burkolatok helyreállítása során a meglévő terrazzo színéhez a lehető legközelebb álló árnyalatú keveréket kísérletezünk ki, hogy a régi mozaik, valamint terrazzo a felújítást követően egységes képet adjon. A régi, karcos, matt, összerepedezett burkolatok felújítás, csiszolás után újra a régi fényükben tündökölnek.
aljzatbeton készítése
aljzatbeton
készítése
minta kirakása
minta
kirakása
koptatóréteg öntése
koptatóréteg
öntése
csiszolás
csiszolás
 
A hagyományos terrazzo burkolat anyaga a fehér vagy szürke cement, porfesték és márványzúzalék különböző arányainak összekeverésével előállított massza. A keverék alapszínét alapjaiban meghatározza, hogy fehér vagy szürke cement alkalmazásával készült, milyen színű porfestéket adnak hozzá és természetesen az egészen finomra, liszt állagúra őrült márvány árnyalata is jelentősen befolyásolja.
A kikevert masszába természetesen nem csak kőliszt kerül, hanem nagyobb (0,5-2 cm) szemcsenagyságú zúzalék is, melynek színe (pl.: fehér, szürke, fekete, piros, rózsaszín, sárga, zöld, kék stb.) a kövek méretéből adódóan optikailag akár a kitöltő massza színét is befolyásolhatja.
Azt, hogy pontosan milyen színű vagy fajtájú márvány vagy mészkő alkalmazása mellett döntünk minden esetben egyedi, a Megrendelő által meghatározott árnyalat kikísérletezése során dől el.

Mintás terrazzo burkolat felújításakor a meglévő padló határozza meg az újragyártandó mintákat, ilyen esetben helyszíni felméréssel, kézi rajzok készítésével vesszük le a formákat. Új terrazzo gyártásakor, amennyiben az nem kapcsolódik semmilyen korábbi, meglévő mintához gyakorlatilag bármi elkészíthető, ami a kedves Megrendelő elképzelése.
Besztercebánya, Auris Irodaház, bejárati csarnok -  terrazzo burkolat
 
Besztercebánya, Auris Irodaház - a csiszolás után tapasztalható tükörfény
 
Besztercebánya, Auris Irodaház, közlekedők
 
Besztercebánya, Auris Irodaház
 
Budapest, Bank Center, étterem - fekete és fehér alapszínű keverék találkozása
 
Budapest, Bank Center, fitness előtér - az általunk készített padló
 
Budapest, Bank Center, fitness előtér - gesztenyelevél mintázat az anyagban
 
Budapest, Bank Center, fitness előtér - terrazzo és a csiszolt márvány
 
 
Természetesen nem kizárólag felújítással foglalkozunk, új mozaik vagy terrazzo burkolat elkészítésére is vállalkozunk.
Akárcsak a hagyományos, kőből készült padlóburkolatok esetében, a teljes technológiai sorrend kivitelezését vállaljuk, kezdve az aljzatbeton készítésétől a 3-5 cm vastag, mintás koptatóréteg öntéséig és csiszolásáig.

Műemléki mozaik

Külön szót érdemelnek a műemléki mozaik és terrazzo burkolatok. Ezeknek a burkolatoknak a felújítása, restaurálása igényli a legnagyobb szakértelmet, odafigyelést.
Sokszor előfordul, hogy sajnos az évtizedek, évszázadok során a mozaik vagy a terrazzo burkolat olyan mértékben sérült, hogy teljesen újat kell készíteni. Műemlékről lévén szó, az új burkolatnak a lehető legnagyobb mértékben meg kell egyeznie a régivel. Ilyen esetben (ha van rá lehetőség!) az eredeti burkolatból megmentett minták alapján szerezzük be a kőanyagokat, keverjük ki a kitöltő színeket. Ez egy hosszadalmasabb folyamat, tekintettel arra, hogy nem minden esetben lehet hozzájutni azokhoz az anyagokhoz, amiket 100 éve vagy akár annál is korábban használtak elődeink. Sokszor előfordul, hogy a márványból és mészkőből készült szemcsék olyan bányákból származnak, melyeket évtizedekkel korábban bezártak vagy kimerültek. Ilyen esetben az árnyalatban legközelebb álló kőanyagot próbáljuk beszerezni, hogy a végeredmény minél kevésbé térjen el az eredetitől.
Egy műemléki mozaik vagy terrazzo burkolat helyreállítása, felújítása mindig egyedi és összetett feladat, így nagyon fontos a precíz helyszíni felmérés, dokumentálás, melyet természetesen mi végzünk el.
Amennyiben kérdése merülne fel, kérjük tekintse meg fotóinkat, referenciáinkat vagy keressen minket elérhetőségeinket, állunk rendelkezésére!
A budapesti MTA - műemléki mozaik burkolat készítés folyamata
minta tervezése és a márvány szemcsék faragása
minta tervezése
és a márvány
szemcsék faragása
minta kirakása
minta
kirakása
műhelyben előkészített mozaik
műhelyben
előkészített
mozaik
előre gyártott mozaik panelek leragasztása a helyszínen
előre gyártott
mozaik panelek
leragasztása a helyszínen
elkészült mozaik burkolat
elkészült
mozaik
burkolat
kész mozaik burkolat a terrazzo  helyének kihagyásával
kész mozaik burkolat
a terrazzo  helyének
kihagyásával
terrazzo öntése a helyszínen
terrazzo
öntése a
helyszínen
lecsiszolt, felfényezett mozaik-terrazzo burkolat
lecsiszolt, felfényezett
mozaik-terrazzo
burkolat
 
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek
8:00-tól 16:30-ig