Mosdópult

Mosdópult
Mosdópult
Mosdópult a fürdőbe? Miért is? Mert ami a konyhában a gránit munkalap, az a fürdőszobában a kőből készült mosdópult. Egy szépen, szakszerűen kivitelezett és elhelyezett mosdópult nemcsak a fürdőszoba dísze lehet, hanem rendkívül hasznosnak bizonyul, amikor a napi használati tárgyakat az ember könnyen elérhető helyen tudja tárolni és nem kell mindig mindenért a szekrényekbe nyúlkálnia. A népszerű és rendkívül nagy választékban elérhető kerámia burkolatok alkalmazása a fürdőben nem zárja ki a lehetőséget, hogy ezen burkolatok mellé egy gránit vagy márvány mosdópult mellett döntsünk, sőt a kerámiához színben passzoló kővel sokkal látványosabbá, otthonosabbá tehetjük a helységet. Kisebb fürdőszobáknál felmerül a kérdés: el fog férni? A mosdókagylót mindenképpen be kell szerelni, arra viszont bármit teszünk, szinte mindig leesik onnan. Adjunk tehát hozzá 5-6 cm-t elöl-hátul, 15-15 cm-t két oldalt! Megoldódtak a problémáink és nagy lemondásokkal sem járt! Ha pedig egy kis szekrényt is teszünk a pult alá, akkor tökéletes lesz az eredmény, a fürdőszoba hasznos alapterületéből szinte egyáltalán nem veszítünk, ellenben nyerünk rengeteg kihasználható, pakolható felületet, ami ráadásképpen még esztétikusabbá is tette fürdőnket.

Márvány mosdópult

Ahogyan azt már fent is említettük, a konyhával ellentétben a mosdópult anyagának kiválasztásakor bátran dönthetünk egy márvány vagy egy mészkőfajta mellett, mindössze a takarításnál lesz kicsit jobban megkötve a kezünk, mert a savas vegyszerek, vízkőoldók kárt tesznek a fényezett felületben.
A felhasznált anyagok közül az egyik legnépszerűbb a klasszikus fehér carrarai márvány, kereskedelmi nevén a Bianco Carrara. Ez a kő viszonylag ellenálló, megfelelően impregnálva (évente) szépen megtartja eredeti fényét, színét és sokáig dísze lesz fürdőszobánknak.
Bianco Carrara mosdópult
 
Breccia Sarda márvány mosdópult
 
Rosso Verona márvány mosdópult és kádlefedés
 
Rosso Verona pult és teljes fürdőszoba burkolat
 

Gránit mosdópult

Sokszor emlegetjük, hogy a gránitok a legalkalmasabbak erre (és sok másik) célra és nem véletlenül. A gránit mosdópult jóval kisebb mennyiségű nedvességet képes magába szívni, nem fog foltosodni és a tisztán tartása is sokkal egyszerűbb, tekintettel arra, hogy nem marják meg az enyhébb savak. Természetesen a gránit is igényli a rendszeres és megfelelő impregnálást és nem szabad ész nélkül rákenni mindenféle „csodaszert” mert előfordulhat, hogy helyrehozhatatlan kárt okozunk benne. Hosszú időn át tartotta magát a hiedelem, hogy a gránit sokkal hidegebb és ridegebb, mint a márványok, de a manapság elérhető kínálatban annyi féle gyönyörű gránittal találkozni, hogy mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb árnyalatú és mintájú követ.
Golden Beach pult ráültetett mosdóval
 
Gránit mosdópult ráültetett mosdókagylókkal
 
Gránit mosdópult duplungolással
 
Szabadon álló mosdópult alul szakáll felragasztásával
 

Épített mosdópult

Épített mosdópult kivitelezését is vállaljuk, igény, terhelhetőség és funkció szerint YTONG téglából, betonból stb., de a mosdópultot a – konyhapultok mintájára – tehetjük egy már elkészült bútorra (a bútort nem cégünk szállítja), de készülhet hozzá külön a falba szerelt tartószerkezet, melynek alkalmazása esetén a pult „lebegni” látszik, az alatta lévő részt pedig szabadon használhatjuk (pl. mosógépet tolhatunk be). Fontos figyelembe venni, hogy az épített mosdópult választása jóval nagyobb teret igényel és jóval monumentálisabb hatást kelt, mint a bútorra fektetett vagy az egyszerűen falba bekötött kő mosdópult.
A beépítésre kerülő mosdókagyló lehet a pultra ráültetett vagy alulról szerelt, ez utóbbinál a kőben készülő mosdókivágás belső oldalát is felfényezzük, a mosdókagylót pedig a helyszínen a pulthoz rögzítjük.
Igény szerint a pult kaphat „szakállat”, aminek köszönhetően szemből nézve vastagabbnak tűnik az anyag, de a fal mentén ragaszthatunk a tetejére  „cseppfogót”, ami hasonló látványt nyújt, mint a lábazat a padlóburkolatoknál.
asztalos szerkezet előkészítve
asztalos
szerkezet
előkészítve
a mosdópult levágott márvány részeit összepróbáljuk
a mosdópult levágott
márvány részeit
összepróbáljuk
az épített mosdószekrény a végleges helyén
az épített
mosdószekrény
a végleges helyén
a mosdókagyló beépíthető a helyére
a mosdókagyló
beépíthető
a helyére
a burkolt szekrényre felkerül a gránit mosdópult
a burkolt szekrényre
felkerül a gránit
mosdópult
a pult a kád oldalfalával megegyező márványt kapott
a pult a kád oldalfalával
megegyező márványt
kapott
 
 

Mosdópult építés

A beépítésre kerülő mosdópult, fürdőszobapult gyártása természetes kövekből történik. Akárcsak a konyhai munkalapoknál, a mosdópult esetén is az anyagválasztás egy sarkalatos kérdés. Itt ugyan nagyobb szabadságot kapunk, tekintve, hogy a gránitokon kívül – melyek ugyan a legalkalmasabbak erre a célra – márványok és mészkövek is szóba jöhetnek.
Az Ön által megálmodott mosdópult készülhet az Ön által biztosított anyagból, de választhat nagytáblás raktárkészletünkről vagy partnereink választékából is.
A pult pontos formájáról, a mosdók, csapok stb. pontos helyéről a helyszínen sablont készítünk, ami alapján a vízsugaras vágás technológiának köszönhetően teljesen precízen illeszthető a kész pult a helyszínen. A választott élmegmunkálást műhelyünkben végezzük el, a kész mosdópultot kiszállítjuk és el is helyezzük.
A mosdópultot tehetjük egy már elkészült bútorra (mint a konyhapultoknál), de készülhet hozzá külön a falba szerelt tartószerkezet, melynek alkalmazása esetén a pult „lebegni” látszik, az alatta lévő részt pedig szabadon használhatjuk (pl. mosógépet tolhatunk be).
A beépítésre kerülő mosdókagyló lehet a pultra ráültetett vagy alulról szerelt, ez utóbbinál a kőben készülő mosdókivágás belső oldalát is felfényezzük.
Igény szerint a mosdópult kaphat „szakállat”, aminek köszönhetően szemből nézve vastagabbnak tűnik az anyag, de a fal mentén ragaszthatunk a tetejére  „cseppfogót” , ami hasonló látványt nyújt, mint a lábazat a padlóburkolatoknál.

Mosdópultok tisztántartása

A mosdópult – készüljön márványból vagy gránitból – ugyan nem lesz kitéve akkora igénybevételnek, mint konyhai társa, de pár dolgot célszerű szem előtt tartani, ha szépségében hosszan szeretnénk gyönyörködni.
A megfelelően és rendszeresen impregnált mosdópulton a tisztálkodó szerek nem hagynak foltot, eltávolításuk pedig sima nedves ruhával egyszerűen megoldható.
A fürdőszobában legnagyobb ellenségünk mindig a penész és a vízkő marad, melyek rendkívül makacs szennyeződések és igen nehéz tőlük megszabadulni.
Eltávolításukra számos termék és módszer létezik, melyek nagy többsége a gránitokon különösebb probléma nélkül alkalmazható, a márványokban azonban komoly károkat okozhatunk, így felhasználásuk előtt az alábbiakat mindenképpen vegyük figyelembe:
  • próba: teszteljük az anyagot a pult egy olyan részén ahol nem jelent problémát, ha a választott tisztítószer esetleg kárt tesz a kőben, így kiderülhet, hogy megfelelő lesz-e a feladatra
  • hígítás: mindíg vízben feloldva használjuk ezeket a szereket. Vegyíthetjük többféleképpen, de ügyeljünk arra, hogy lehetőleg a nagyobb vízmennyiséggel kezdjük és fokozatosan adagoljuk a vegyszert a szennyeződés függvényében.
  • száradás: takarítás közben a vegyszer semmi esetre se száradjon rá a kőre, azt a tisztítás végén minél több vízzel mossuk le
  • súrolás: a durvább kefék használatát mindenképpen kerülni kell, ezek ugyanis alaphelyzetben is karcolhatják a márványt, helyettük inkább finomabb ruhával vagy szivaccsal súroljuk át a mosdópultot
  • impregnálás: az erősebb, aggresszívabb tisztítás után több lépésben újra kell impregnálni a pultot


A gránit, de különösen a márvány pult esetében a legegyszerűbb módszer, ha minden használat után egy ruhával szárazra töröljük, így a kifröccsenő szappan, fogkrém stb. könnyedén eltávolítható és nem kell majd azok rászáradt maradványait hosszasan súrolni, nem is beszélve a víz elpárolgása után kicsapódó vízkőről.
Nyitvatartás
Hétfő-Péntek
8:00-tól 16:30-ig